Welkom in onze

Herberg Boven de Linde

Geschiedenis van de Herberg

De Herberg is gesitueerd boven Café Onder de Linde. Het Café is gevestigd in drie kleinere rijksmonumenten die één pand zijn geworden: Groenmarkt 9 en Appelmarkt 15 en 16. De drie pandjes zijn gebouwd rond 1530, na de grote Amersfoortse binnenstadbrand van 1520. Deze brand verwoestte alle houten huizen rond de Sint Joriskerk, de kerk die u vanuit de Herberg kunt bewonderen. Na de brand verordende de gemeente dat wederopbouw alleen mogelijk was in steen. Vanaf 1755 heette het Café Onder de lindeboom (gevestigd in Appelmarkt 15), later werd dat Onder de Linden of Onder de Linde.

Het originele Mandaatshuisje is gesitueerd op Groenmarkt 9. Het is gebouwd van baksteen, met blinde ramen ommetseld door profielstenen. Het bovendeel van de gevel is in drieën gedeeld door een opzetstuk in het midden dat aan weerskanten een soort pilaren heeft. Dit originele gevelontwerp is in 1941 na de grondige restauratie van de drie panden geheel in ere hersteld. In dit jaar zijn ook de panden aan elkaar verbonden, wat boven in de Herberg duidelijk te zien is door de kruip- en sluiptrappetjes over diverse verdiepingen.

Boek een kamer

Het heden

Door de groeiende populariteit van Amersfoort onder toeristen uit binnen- en buitenland ontstond bij de huidige eigenaar het plan om de bedrijfswoning boven te gaan verbouwen tot Herberg. Begin 2018 startte gesprekken met de Rijksmonumentenzorg om zorgvuldig om te gaan met het bijzondere erfgoed. Een plan van aanpak werd opgesteld en uiteindelijk kon er in november 2019 gestart worden met de renovatie van de bovenwoning. Bij de renovatie is gekozen voor het creëren van een groepsruimte voor maximaal 9 personen.

Kom de prachtige historische binnenstad bezoeken in het gezelschap van familie, vrienden of andere consorten. Struin door de smalle steegjes, ontdek het interessante winkelaanbod en geniet van de vele culinaire hoogstandjes die de stad te bieden heeft. Proef van de Amersfoortse gezelligheid en gastvrijheid en voel je direct thuis in onze prachtstad!

Boek een kamer
Info Kamers Foto's Contact Direct boeken